Taurus Professional 3L Instrukcja Obsługi Strona 53

  • Pobierz
  • Dodaj do moich podręczników
  • Drukuj
  • Strona
    / 88
  • Spis treści
  • BOOKMARKI
  • Oceniono. / 5. Na podstawie oceny klientów
Przeglądanie stron 52
Instrukcja obsługi
Uwagi przed pierwszym użyciem:
- Upewnić się, że z opakowania zosty
wyte wszystkie elementy urządzenia.
- Przed pierwszym użyciem należy umyć
wszystkie części urządzenia, które mo
mieć kontakt z pokarmami, postępując
zgodnie z instrukcją.
Wlewanie oleju:
- Otworzyć pokry
- Upewnić się, że całć urządzenia jest
poprawnie ustawiona w bazie.
- Wlać olej do znaku poziomu MAKSY-
MALNEGO w misce.
- Nie można używać urządzenia, jeśli
ilość oleju jest poniżej znaku poziomu
MINIMALNEGO.
Użycie:
-Zdjąć pokrywę Urządzenie nie jest zapro-
jektowane do pracy z pokrywą zamkniętą.
-Wyć koszyk i założyć rączkę wkręcając
ją tak, by pręty weszły w osłonę.
- Przed pierwszym użyciem, należy umyć
koszyk i zbiornik na olej wodą z mydłem,
dobrze opłukać i wysuszyć.
- Podłączyć urdzenie do prądu.
- Lampka kontrolna się.
- Wybrać odpowiednią temperatu
smażenia za pomocą sterownika termos-
tatu. Swiatełko nagrzewania zapali się
na czerwono, co będzie oznaczać, że ma
miejsce podgrzewanie oleju (zamknąć
pokrywę w celu zaoszczęczenia energii).
- Przygotować potrawy, które mają
być smażone i umieścić je w koszyku,
upewnić się też, czy nie przekracza się
¾ pojemności koszyka. Przed włożeniem
potraw do koszyka pozwolić, by się one
osuszyły.
- Jeżeli są one zamrożone, należy
najpierw je odmrozić. Zanurzenie w misce
produktow zamrożonych lub z dużą ilośc
wody może spowodować rozpryskiwanie
się oleju przez kilka sekund.
- Zaczekać, aż lampka kontrolna (10)
wyłączy się, co oznacza, że urządzenie
uzyskało odpowiednią temperaturę.
- Włyć powoli koszyk do miski w celu
uniknięcia przelania i ochlapania. Smaż
z przykrywką lub bez.
- Po zakończeniu smenia, unieść
koszyk i umicić go na podstawce, aby
odsączyć nadmiar oleju z pożywienia.
- Oprożnić koszyk.
- Wymieniać olej po około 15 lub 20
smażeniach, lub co 5 – 6 miescy, jeśli
urdzenie nie jest używane często.
- Aby uniknąć produkcji szkodliwych dla
zdrowia związków podczas smażenia, nie
wolno doprowadzić, by żywnć nabra
ciemno-brązowego koloru, należy zawsze
usuwać resztki żywności z pojemnika na
olej i nie naly smażyć produktów boga-
tych w skrobię (jak ziemniaki i produkty
zbożowe) w temperaturze wyższej niż
170ºC.
Po zakończeniu używania urządzenia:
- Wybrać pozycję temperatury minimalnej
(MIN) używając pokrętła regulacji tem-
peratury.
- Wyłączyć urdzenie z sieci elektrycz-
nej.
- Zwinąć kabel i włyć go do przegrody
na kabel.
-Włożyć koszyk do przegrody.
- Uchwyt koszyka można pozostawić w
pozycji poziomej lub złożyć go naciskac
na jego podstawę i złożyć.
- Zamknąć pokrywę.
Manual Professionals 2_3_4.indb 53 15/11/11 12:16
Przeglądanie stron 52
1 2 ... 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 ... 87 88

Komentarze do niniejszej Instrukcji

Brak uwag